+359 885 505060 office@dermaprime.bg улица "Петко Каравелов" номер 6Б 10:00 - 19:30

Обща информация за процедурата

Биопсията е медицинска манипулация при която се взима парче кожа от патологична зона за доказване на кожно заболяване. Биопсията е показана при трудни за диагностициране случай като кожен лупус, някои форми на псориазис, както и да доказване на някои видове рак на кожата. Биопсията може да бъде както диагностична, така и терапевтична при ракови заболявания с малък размер и доказване, че туморът е изрязан в здрави градици.

Как се извършва процедурата

След почистване на кожата с локален антисептик се въвежда локална упойка с лидокаин. Първоначално се усеща убождането от иглата на спринцовката, след което парене от раздуването на тъканите. След започване на действието на упойката, обикновено в рамките на секунди до минута, остават само усещанията за допир и натиск, но не и болка. След адекватно обезболяване на зоната за премахване се пристъпва към биопсиране на съответният участък. При биопсия на нокът се премахва целият или част от нокътя за да се достигне до нокътното легло или матрикса, където обикновено се намират патологичните промени. Биопсията може да бъде извършена със специален инструмент, наречен пънч, или да бъде ексцизионна, при което участък от кожа се изрязва със скалпел. При наличие на кървене за неговото спиране може да бъде използван електрокоагулатор. Полученият първичен оперативен дефект се зашива с подходящи конци или се оставя за вторично зарастване. При поставяне на конци те се премахват след определен период от време, зависещ от индивидуалните особености на пациента и зоната на биопсията. Пациентът се инструктира последващите смени на превръзката в домашни условия посредством разпечатан шаблон и устни пояснения.

Възможни странични реакции

  • Преходна болка, кървене и подуване на мястото на биопсията
  • Отваряне на оперативният дефект, налагащо повторно зашиване
  • Образуване на надигнати белези или келоиди
  • Инфекция на зоната, налагаща антибиотична терапия
  • Алергична реакция от поставената упойка

Поведение на пациента след извършването на процедурата

След извършването на процедурата при зашити рани се поставя стерилна превръзка. Смяната на превръзките става в домашни условия, след вербална инструкция от лекуващият лекар и дадени писмени инструкции със съответните стъпки и необходими консумативи. Необходимите консумативи за последващите смени на превръзките в домашни условия се закупуват от аптечната мрежа допълнително от самият пациент. До свалянето на конците мокренето на мястото е противопоказано поради риск от инфекция. Възможно е къпането с водонепромокаеми лепенки след преценка на лекаря, ако мястото и случаят позволяват тяхното прилагане. Свалянето на конците зависи от типа и локализацията на биопсията. Конците след биопция на образувания по кожата на лицето се свалят средно след 7 дни, а по тялото и ръцете – 14 дни. След свалянето на конците мястото не трябва да се мокри още 24 часа. След преминаване на този период, за максимално добър естетичен резултат, белегът може да бъде третиран със специален крем, изписан от лекуващият лекар.

Цена на биопсия + хистологично изследване – 150 лв.