+359 885 505060 office@dermaprime.bg улица "Петко Каравелов" номер 6Б 10:00 - 19:30

Обща информация за процедурата

Поставянето на автоложна богата на тромбоцити плазма се използва за подмладяване на лицето, лечение и превенция на косопад, заздравяване на белези и незарастващи рани. Кръвта се взима от вената на ръката на пациента чрез специална епруветка. След като е взета в епруветката, кръвта се центрофугира. Получената богата на тромбоцити плазма се въвежда в кожата посредством убождания с игла. В инжектираните зони се отделят множество растежни фактори, чрез което се осъществява действието на процедурата. В зависимост от третираният проблем, се правят няколко последователни процедури през интервал от две седмици до месец, след което поддържащи терапия от 1 процедура на 2 до 4 месеца.

Как се извършва процедурата

Мястото на взимане на кръв от ръката се почиства, след което чрез убождане с игла се изтеглят до 10 мл. кръв в специална епруветка. На мястото на взимането на кръв се прилага натиск в продължение на 5 минути, след което може да се постави лепенка с антисептичен агент. След центрофугиране на плазмата, полученият продукт се инжектира в съответните зони, след предварително почистване на мястото с дезинфекциращ разтвор. Усещанията са за убождания и последващо парене и интензитета, с който се усещат е индивидуална особеност на пациента за чувствителност на болка.

Възможни странични реакции

  • Слабо кръвотечение на някои от местата на убождане, спиращо след няколко минути
  • Остатъчни ранички и корички на някои от местата на убождане, отпадащи до няколко дни
  • Преходна болезненост, оточност и зачервяване на третираните зони
  • Изключително рядко е възможна бактериална или вирусна инфекция на местата, налагаща последваща антибиотична или противовирусна терапия
  • При склонност на пациента за образуване на хипертрофични белези или келоиди, такива е възможно да възникнат и ползата от процедурата трябва да бъде съпоставена с риска от тяхната поява

Поведение на пациента след извършването на процедурата

След процедурата, третираните зони следва не се мокрят за период от поне 4 часа.

Кога се вижда ефекта от процедурата и колко процедури общо са необходими

Ефектът от процедурата обикновено е видим след първият месец. В случай на лечение на косопад, след първата процедура може да се наблюдава засилен косопад, който е нормална и очаквана реакция, резултат от стимулацията на цикъла на растеж на космените фоликули. При лечение на косопад се правят 3 последователни процедури през интервал от две седмици, след което по една процедура на всеки месец за 3 месеца подред. За поддръжка се извършват 3-4 процедури годишно. За подмладяване на лицето се назначават три процедури на интервал от 3-4 седмици, който могат да бъдат комбинирани с дермапен или фракционирани микроиглени радиочестотни процедури.

Ценоразпис

350 лв. за единична процедура PRP

450 лв. за единчна процедура PRP + Dermapen