+359 885 505060 office@dermaprime.bg улица "Петко Каравелов" номер 6Б 10:00 - 19:30

Обща информация за процедурата

Лазерното премахване на кокоши тръни става с Nd:YAG Clarity II лазер на Lutronic. Най-подходящи за процерурата са кокошите тръни по стъпалата и дланите. Това са образувания, причинени от инфекция с човешки папилома вирус. Попаднали в базалният слой клетки на епидермиса, вирусните частици водят до патологичното им разрастване, както и образуване на съдова мрежа от капиляри. Последната е основата мишена на действие на лазерното лъчение. Енергията се поглъща избирателно от хемоглобина в кръвта и по този начин се унищожават стените на съдовото образувание, водещо до некроза на околните заразени с вируса клетки. Отделно е доказано, че Nd:YAG лазерът има и директно вируцидно дейсвие, с което се увеличава ефективността на процедурата.

Как се извършва процедурата

Зоните на обработка се почистват, след което се поставя локална упойка с лидокаин посредством убождане. При наличие на омазоляване, то може да бъде отстранено с медицинска кюрета. След като кокошият трън е обезболен се изършват няколко последователни минавания с лазера, при което се наблюдава потъмняване или побеляване на образуванието.

Възможни странични реакции

  • Подуване, зачервяване и сърбежи на третираните зони
  • Постоянна, тъпа, пулсираща болка като от изгаряне на местата на лечение
  • Поява на мехури, изпълнени с бистро съдържимо
  • Образуване на черен участък на местата на лазерно лечение
  • Образуване на участъци с по-светла или тъмна кожа, съответно хипо- или хиперпигментации
  • Образуване на атрофични или хипертрофични белези
  • При склонност на пациента за образуване на хипертрофични белези или келоиди, такива е възможно да възникнат и ползата от процедурата трябва да бъде съпоставена с риска от тяхната поява
  • Алергични реакции от поставената упойка
  • Процедурата е противопоказана при бременни жени и пациенти, алергични към лидокаин

Поведение на пациента след извършването на процедурата

Ако предварително е извършен кюретаж и особено при поява на кръвотечение, местата на обработка не бива да се мокрят за период от 24 до 48 часа. При появата на мехур, той следва да бъде спукан със стерилна игла, а на мястото да се прилага локален антибиотичен крем 2 пъти дневно за период от 7 до 14 дни.

Колко процедури общо са необходими

Обикновено за премахването на вирусните брадавици и кокоши тръни са необходими 3 до 6 процедури, разделени от едномесечни интервали.

Цена – от 120 лв. за единичен кокоши трън +15 лв. за всеки следващ