+359 885 505060 office@dermaprime.bg улица "Петко Каравелов" номер 6Б 10:00 - 19:30

Обща информация за процедурата

Нокътната хирургия се използва за лечението на врастнали нокти и за премахването на туморни образувания в областта на нокътния апарат. За лечението на повечето от случаите на врастнали нокти медицински стандарт е извършването на парциална нокътна резекция с парциална матрицектомия – премахване само на страничните части на нокътя и унищожаване на матрикса, отговорен за техният растеж. Резултатът от манипулацията е трайно стеснен нокът, който не се забива в нокътното ложе.

Как се извършва процедурата

След почистване на кожата на пръста с локален антисептик се въвежда локална упойка с лидокаин. Убожданията са в основата на пръста като първоначално се усеща убождането от иглата, след което парене от раздуването на тъканите. Започване на действието на упойката става след приблизително 15 минути поради необходимото време за проводимост. След това остават само усещанията за допир и натиск, но не и болка. Преди започване на отстраняване на врастналия нокът или туморна формация, в основата на пръста се слага есмарх, който спира кървенето. При неговото поставяне се усеща опъване и стягане. При врастнали нокти се отстраняват само частите, забити в нокътното ложе, без премахване на целият нокът. След премахването на проблемните зони, матриксът се обработва с електрокаутер или фенолов разтвор за да не расте повече нокът в тази зона, с което се елиминира вероятността за рецидив.  При премахната значителна част от нокътя е възможно да се наложи мястото да се зашие с хиругични конци. При поставяне на конци те се премахват след период от 7 до 14 дни.

Възможни странични реакции

•        Преходна болка, кървене и подуване

•        Изтичане на слузоподобна жълто-кафеникава течност от мястото на премахнатият нокът, продължаващо до 45 дни след операцията, резултат от извършената матрицектомия

•        Парестезии (усещане за мравучкане или изтръпване) на пръста до месец след процедурата поради поставената упойка

•        Нокътна дистрофия (трайна нокътна деформация) при премахване на туморни образувания в зоната на матрикса (частта от която расте нокътя)

•        Инфекция на зоната, налагаща антибиотична терапия

•        Отваряне на оперативният дефект, налагащо повторно зашиване

•        Образуване на надигнати белези или келоиди

•        Алергична реакция от поставената упойка

•        Много рядко е възможен рецидив на проблема, налагащ повторна операция

Поведение на пациента след извършването на процедурата

След извършването на процедурата се поставя стерилна превръзка. Насрочва се смяна на превръзката на следващият ден в клиниката. Поставената втора превръзка престоява за период до два дни, след което се премахва от пациента и нова превръзка не се поставя. До сваляне на превръзката мокренето на пръста е противопоказано. Първите 48 часа от манипулацията, оперираният пръст трябва да бъде в покой, по възможност над нивото на тялото, например при врастнал нокът на палеца на крака, последният при легнало положение би следвало да е поставен на възглавница, над нивото на тялото. При наличие на силна болка могат да бъдат приемани нестероидни противовъзпалителни средства. В зависимост от конкретният случай, още в първият ден на манипулацията може да бъде изписана антибиотична терапия поради налична инфекция или поради наличието на показания за антибиотична профилактика, например захарен диабет. След премахване на превръзката, оперираният пръст се третира след всяко мокрене или при липсата на такова, всяка вечер с бани с разреден разтвор на йод повидон за период от 14 дни. При нормален възстановителен период и липса на усложнения, контролен преглед се назначава след не по-рано от три месеца, поради бавният растеж на ноктите.

Ценоразпис

300 лв. за едностранна корекция

500 лв. за двустранна

Смяна на превръзка – от 10 до 60 лв.