+359 885 505060 office@dermaprime.bg улица "Петко Каравелов" номер 6Б 10:00 - 19:30

Общо описание на процедурата

Криотерапията представлява използването на течен азот за унищожаването на редица кожни образувания – кокоши тръни, вирусни брадавици, себорейни кератози и други. При контакт с кожата, изключително ниската температура на течният азот от -195.8 °C замразява моментално третираните образувания. В резултат на екстремно ниските температури, водата в клетките кристализира, при което техните мембрани се разрушават и патологичните тъкани загиват. В зависимост от типа на образуванието, могат да бъдат необходими повече от една процедури.

Как се извършва процедурата

Прилагането на азота върху кожата става посредством памучен тампон или специално устройство, от което той излиза под налягане. Усещането е първоначално за студено, след което се появява щипане и тъпа болка. Всяка образувание се замразява няколко последователни пъти. Упойка не се използва, тъй като самият азот в началото има анестезиращ ефект поради ниската си температура. При лечение на някои от кожните образувания, например кокоши тръни, е необходимо отстраняването на излишната кожа посредством дермална кюрета. Извършването на тази дейност, наричана кюретаж, обикновено не създава значителен дискомфот, но е възможна и болезненост от натиска на моменти.

Възможни странични реакции

•        Подуване, зачервяване и сърбежи на третираните зони

•        Постоянна, тъпа, пулсираща болка като от изгаряне на местата на лечение с течен азот

•        Поява на мехури, изпълнени с бистро съдържимо

•        Образуване на черен участък на местата на криотерапия

•        Образуване на участъци с по-светла или тъмна кожа, съответно хипо- или хиперпигментации на третираните зони

•        Образуване на атрофични или хипертрофични белези

Поведение на пациента след извършването на процедурата

Ако предварително е извършен кюретаж и особено при поява на кръвотечение местата на обработка не бива да се мокрят за период от 24 до 48 часа. При появата на мехур, той следва да бъде спукан със стерилна игла, а на мястото да се прилага локален антибиотичен крем 2 пъти дневно за период от 7 до 14 дни. Третираните места трябва да се пазят от излагането на силна слънчева светлина за период от 1 месец след извършването на процедурата, а при невъзможност за избягване на слънчевите лъчи следва да се прилага стриктно слънцезащита.

Цена – от 30 лв. за единично образувание +5 лв. за всяко следващо