+359 885 505060 office@dermaprime.bg улица "Петко Каравелов" номер 6Б 10:00 - 19:30

ЕЛЕКТРОКОАГУЛАЦИЯ

Електрокоагулацията е метод за премахване на кожни образувания посредством електронож. Апаратът използва високочестотен ток, който в зависимост от въведените от оператора параметри може да коагулира, реже или изпарява тъканите. По този начин се постига отстраняване на образуванията без или с минимално кървене. Показани за премахване посредством електрокоагулация са редица доброкачествени кожни образувания при които не се налага хистологично изследване – фиброми, себорейни кератози, вирусни брадавици, кондиломи и други.

Как се извършва процедурата

Малки по размери кожни образувания могат да бъдат премахнати едномоментно и без използването на упойка, тъй като болката при самото ѝ поставяне е сравнима с тази за премахването. Усещанията при липса на анестезия са за моментно парене, най-често сравнявано с изгаряне от цигара или въглен. При по-големи образувания може да бъде използвана локална упойка с лидокаин. След премахването на образуванията на техните места остават ранички, които се покриват с корички, отпадащи за период от 1 до 2 седмици.

Възможни странични реакции

•        Образуване на ранички, покрити с корички

•        Подуване, зачервяване, сърбежи и болка на третираните зони

•        Образуване на участъци с по-светла или тъмна кожа, съответно хипо- или хиперпигментации на третираните зони

•        Образуване на атрофични или хипертрофични белези

•        Изключително рядко е възможна бактериална или вирусна инфекция на местата, налагаща последваща антибиотична или противовирусна терапия

•        Алергична реакция от поставената упойка

Поведение на пациента след извършването на процедурата

След извършването на процедурата третираните области не се мокрят за период от 48 до 72 часа. Образуваните корички следва да отпаднат сами и да не се премахват насилствено от пациента. Лекуващият лекар ще изпише спрей или крем за третиране на зоните с рани, прилагани двукратно дневно за период от 7 до 14 дни. При излагане на третираните участъци на слънце е абсолютно задължително използването на слънцезащитен крем за период от 1 месец след извършване на процедурата.

Цена – от 50 лв. за единично образувание + 7 лв. за всяко следващо